Jadłospis

 WAŻNE - dotyczy opłat za obiady

Dyrektor Zespołu Szkół nr 29 informuje, że w związku z przejściem placówki do Bydgoskiego Biura Finansów Oświatowych, opłaty za obiady powinny być uiszczone do 10 dnia każdego miesiąca. Jednocześnie informujemy, że długotrwała nieobecność nie jest jednoznaczna z odliczeniem kosztu obiadu. Nieobecność dziecka na obiedzie należy zgłaszać danego dnia do godz. 8:00, w przeciwnym razie koszt obiadu nie będzie odliczony.

 

W miesiącu  listopadzie 2024  r. , koszt obiadów wynosi  102,60  zł (19 * 5,40zł = 102,60 zł).

 


 UWAGA

 NALEŻNOŚCI ZA OBIADY OPŁACANE SĄ 
TYLKO PRZELEWEM NA KONTO: 07 1240 6452 1111 0010 4803 2000

Tytułem: opłata za obiady/miesiąc/imię i nazwisko ucznia

                                                                 Opłaty należy uiścić do 10 dnia każdego miesiąca.

Zgodnie z rozporządzeniem UE z dn. 13.12.2014 r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut) 2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie) 6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie) 7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie) 8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie) 9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 12. Dwutlenek siarki 13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie) 14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)  

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.